tumu
Ağustos Böcekleri Neden Sürekli Öter
Bilim & Teknoloji
  
Hayvanlar & Evcil Hayvanlar
  

Ağustos Böcekleri Neden Sürekli Öter

Çin toplumunda agustos böcekleri çok ilgi görür. Onlarin agustos böceklerine atfettikleri seyler baskadir çünkü. Çin kültürüne göre agustos böcegi ölümsüzlügü veya ölümden sonra ki hayati simgeliyor. Bu inanislarinin da bilimsel bir yani yok degil… Agustos böceginin kabugu, bugün hala geleneksel Çin tibbinda panzehir olarak ve kansere karsi gelistirilen ilaçlarda kullaniliyor.

Çin’de kafeslerde beslenip, satilan agustos böcegini aramizda besleyen var midir bilmem ama sicak yaz tatillerinde onlarin sesine kulak verip huzurla gülümseyenimiz sanirim çoktur.


Peki hiç merak ettiniz mi agustos böcekleri neden hiç durmaksizin öter? Yillarca toprak altinda kalipta hayata katildiklarinin haykirisimidir bu? Belki bir yaniyla böyledir de. Agustos böcekleri yillarca toprak altinda kaldiktan sonra ( Türkiye’de 4 yil, Amerika’da yasayan bir türü ise 17 yil) topraktan çikarlar ve ergin agustos böcekleri yaz sonuna dogru çiftlestikten sonra ölürler. Iste kisa bir ömre sahip bu sevimli yaratiklarin sürekli olarak ötmelerinin tam olarak nedeni bilinmese de disileri çiftlesmeye çagirmak diye bilinmektedir. Agustos böceklerinin sadece erkekleri ötmektedir. Disilerinde ses çikarma organi bulunmamaktadir.


Erkeklerinin karinlarinin alti, sagli sollu gergin bir zarla örtülüdür. Bunlar bir çift ses çikarma organidir. Yani agustos böceklerinin kulaklari karinlarinda yer almaktadir. Karnin tabaninda, kas kasilmalarinin etkisiyle sekil degistirmis kutikula plaklari bulunuyor. Bunlar saniyede 300-900 kez çatirdayarak duydugumuz sesleri üretiyor. Yaygin bir tür olan siyah agustos böceginin ise üç farkli ses çikarttigi tespit edilmistir. Ilk sesi saldiriya ugradiginda, ikincisini ise esi birlesmeye davet ettiginde ve üçüncüsünü de erkegin buldugu disiyi uyarmak için söyledigi kur ötüsüdür. Agustos böceklerinin yakinina minik mikrofonlar yerlestirilerek 158 desibellik bir ses çikarabildikleri tespit edilmistir. Bu bir el bombasinin patlamasiyla ayni degerdedir.



Çinlilerin efsanelerine konuk olan, bizlerin agustos aylarinda ötüsleriyle keyiflendigimiz, bir aylik ömrü olan ve bu bir ay içinde de çiftlesmek zorunda olan bu yüzden de kendince hiç durmadan sarki söyleyen bu sevimli canliyi görmek için deli olsak da, bize kalan sicak yaz aylarinda seslerinin pesine hayaller kurmaktir.