tumu
Ispanakdaki demir
Sağlık
  

Ispanakdaki demir

Ispanak demir yönünden zengin diye biliriz. Oysa ki ıspanakta sanıldığı kadar çok demir yoktur. Mesela ıspanağa benzeyen semizotunda, ıspanağa göre oldukça fazla demir bulunur.Ispanağın demirden oldukca zengin olduğu doğrudur.. Ancak diğer sebzelerden farklı olarak, bol miktarda oksalik asit de içerdiğinden ve oksalik asit demirin absorbsiyonunu önlediğinden, ıspanağın iyi bir demir kaynağı olduğu söylenemez. En iyi demir kaynağı yağsız sığır ve koyun eti ile piliç etidir. 


Ispanağın lifden zengin olması onun arada bir yenmesi için yeterli nedendir. Bazı vitaminleri de içerir.. Ayda bir veya iki kere ıspanak yemelidir derim ben.. Piliç etini her gün yiyebilirsiniz. Kırmızı eti ise en azından haftada iki kere yemek gerekir. Balığı da haftada en azından bir kere yemede yarar vardır. Ayrıca ıspanağın az yenmesinin bir nedeni içerdiği okzalik asittir. Okzalik asit zamanla birikip böbrek taşı yapabiliyor. Çok doğru bir nokta.. Ispanak fazla sık yenmemeli.. 


Her ne kadar okzalik asit herkesde böbrek taşına neden olmazsa da, diğer böbrek taşlarının, örneğin kalsyum okzalat taşlarının, ortaya çıkması için gerekli çekirdeği oluşturabilir. 
Okzalosiz denen bir hastalıkda ise ıspanak ölüme neden olabilir. Bu hastalar okzalik asiti metabolize edemezler ve onu böbrekler aracılığı ile atamazlar. Okzalik asit vücutta birikir ve böbrek yetmezliğine neden olur.