Kültür & Sanat
Eğitim
Tarih
Her şey “OK”
Günümüzde hemen hemen her durumda kendimizi ifade etmek için kullandigimiz bir sözcük var: OK. Özellikle yazi dilinde kullanilan bu sözcük kabullenme, isyan, sitem, serzenis, kisa kesme gibi duygulari barindiran bir ifadedir. “OK” aslinda bir kisaltma olarak kullanilir. Genel olarak Ingilizcede ki “tamam” anlamina gelen “okey” sözcügünün kisaltmasi olarak bilinir. Aslinda hikayesi baskadir.
1840’li yillarda Boston gazeteleri kelimeleri yanlis yazmak gibi popüler bir akim baslatti. Ingilizcede “her sey yolunda” anlamina gelen “all correct” kelimesinin esprili olmasi için kasitli olarak “oll korrekt” seklinde yazilmasi “OK” kisaltmasinin ortaya çikmasini saglamistir.
Ingilizceden dilimize geçen bazi kelimelerin arasinda en çok kullanilan “okey” sözcügü oldu. Özellikle cep telefonu kullaniminin yayginlasmasindan sonra kelimeleri kisaltmak moda haline geldi. Çünkü mesajlasma konusunda simdi sahip oldugumuz ayricaliklar yoktu. 140 karaktere duygu ve düsüncelerimizi sigdirmak zorundaydik, fazla paramiz gitmesin diye. Sonra operatörler kisa mesajlasmada avantajlar saglamaya basladilar. Kampanyalar ve tarifeler ile mesajlasmanin daha ucuz ve kolay hale gelmesini sagladilar. Ancak kisaltma yazilar devam ederek günümüze kadar geldi. Sadece kisa mesajlasma degil sohbet programlarinda da yerini aldi.
Bizler “OK” kisaltmasini yazi dilinde “tamam” anlaminda kullaniyoruz genelde. Bu kisaltmayi kullanirken aktardigimiz duygularin siniri da yok aslinda. Ancak Ingilizcede kullanilan “OK” kisaltmasinin hikayesi çok eskilere dayaniyor ve sadece tek bir anlami içeriyor: Her sey yolunda!