tumu
Amerika’da voltaj neden 110V'tur?
Bilim & Teknoloji
  

Amerika’da voltaj neden 110V'tur?

Amerika’da voltaj neden 110V'tur? Teknolojinin eski olmasi, yani elektrigi ilk kullanmalarindan mi kaynaklanmaktadir? Buna bagli olarak alt yapiyi degistirmek zor oldugundan midir?

Kisaca toparlayacak olursak; kullanilan gerilim arttikça, ayni güç talebine yanit verebilmek için göze alinmasi gereken ‘dagitim kayiplari’ azalir, fakat buna karsilik, elektrik kullanimina bagli kazalar sonucunda ölüm olasiligi artar. 
Dolayisiyla 110 veya 220V tercihi, güvenlikle ekonomi arasindaki en iyi çözüm arayisindan kaynaklanmistir. ABD’de elektrigin, dogru akim sistemleriyle ilk kullanilmaya basladigi siralarda, 110V’un daha güvenli olacagi düsünülmüs, daha sonra alternatif akima geçildiginde, bu gerilim düzeyi korunmustur. 

Avrupa’da ise, ilk kullanim keza 110V’la baslamis olmakla beraber, 220V’la da güvenli bir sekilde çalisilabilecegi kanaatine varilinca, bu yüksek gerilim düzeyine geçilmistir. Sizin de bahsettiginiz gibi, altyapiyi bir kere 110V’a göre olusturduktan sonra degistirmek, ciddi bir maliyeti gerektirdigi gibi, tek basina yetersizdir de. Çünkü tüm elektrikli alet stogunun da, yeni voltaja uyarlanmasi gerekir. 


Varsa 110V'un 220V'a göre avantaj ve dezavantajlari nelerdir?
110V’un 220V’a göre, güvenlik açisindan üstünlügü var. Buna karsilik, düsük gerilim bazi sikintilar dogurur. Ayni güçle çalisan iki aygittan; 110V’luk olani, 220 V’luk olanina oranla, iki misli akim çekmek zorundadir. 

Örnegin 1.5kW’lik bir elektrik süpürgesi 220V’ta 13.5A, 110 V’ta ise 6.8A kadar akim gerektirir. Sonuç olarak, düsük gerilim tercihi halinde; kablo kesitlerinin daha kalin olmasi gerekir ve bir prizden çekilebilecek güç miktari daha düsüktür. 

Bu güç düzeyinin asilmasi olasiligi; çogu aygitin, baslatma sirasinda normal çalisma haline göre daha fazla güç çekmesi nedeniyle yüksektir ve güvenlik amaciyla, prizlere giden dagitim hatlarina devre kesicilerin konmasi gerekir. Bu yüzden olsa gerek, devre kesiciler ABD’de, Avrupa’dan çok daha önceleri yayginlasmis bulunuyor.

110V üretmenin 220V üretmekten daha kolay oldugu sanirim yanlistir.Haklisiniz: Dagitim hatlarindan binlerce volt gerilimle gelen elektrigi, trafo merkezlerinde 220 veya 110V’a indirerek kentlere dagitmak, maliyet açisindan pek bir fark dogurmuyor.