tumu
Araçlarda tork kavramı ?
Arabalar & Taşıtlar
  

Araçlarda tork kavramı ?

Tork, motordan tekerlege iletilen itme(dönme momenti) kuvvetidir. Birimi Nm (Newtonmetre)’dir. Halk agziyla otomobilin çekisi olarak da tarif edebilecegimiz tork, kamyon, otobüs, traktör gibi araçlarda çok yüksek degerler almaktadir. Bunun nedeni yük tasiyan araçlarda hiz yapmaktan çok çekise ihtiyaç duyulmasidir.

Aslinda bu kavram fizikte dönme momenti olarak bilinen kuvvet x kuvvet kolu formulünden baska birsey degildir. Yandaki resimde anahtarla somunun sikilmasi gösterilmekte. Burada elle uygulanan kuvvet vida ile somun arasinda vidaya paralel yönde bir gerilim ve dairesel yönde moment olusturmakta. Iste bu momente tork denir. Anahtarin sapi ne kadar uzun olur ve ne kadar geriden tutulabilirse, somun o kadar kolay dönecektir.

 

Otomobilin tekerleklerinde olan da bunu aynisidir. Tekerlegin çapi küçültülürse tork yükselir ve daha ani tepki veren daha esnek bir sürüs karakteristigine sahip olunabilir. Tabi bu durumda maksimum sürat düsecektir. Bir yerden kazanilirken bir yerden fire vermek gerekir, bu isin dogasinda olan birseydir.Torku ifade eden bir diger oto terimi de esnekliktir. Ayni devir bandinda torku yüksek olan otomobiller ara hizlanmalarda yani sollamalarda örnegin 60km/h hizdan 120km/h hiza ulasmada daha basarilidir. Bu da otomobilin esnekligi olarak tanimlanir. Torku yüksek olan bir otomobil özellikle rampa çikarken fazla devir çevirmeye ihtiyaç duymadan hizini koruyabilir fakat torku az olan otomobil ivmesini koruyabilmek için vites düsürerek hizini artirmak zorundadir.