tumu
Arılar Neden Vızıldar
Bilim & Teknoloji
  
Hayvanlar & Evcil Hayvanlar
  

Arılar Neden Vızıldar

Arilar dünyanin en gelismis hayvanlarindandirlar ve karmasik bir düzene sahiptirler. Arilar hareketleri ve ‘danslari’ gibi, viziltilarini da bilgiyi iletmek için kullanirlar. Bacaklarini birbirine sürterek olusturduklari titresimler sayesinde etraflarina mesajlar iletebilmektedirler. Arilarla ilgili on farkli ses tanimlanmis ve bazilari belirli faaliyetlerle iliskilendirilmistir.

En belirgin duymus oldugumuz vizildama, hem kovani yabanci güçlerden korumak için caydirici olan (500 vurus/sn) ve kovani sogutmak için yelpazelenerek (250 vurus/sn) olandir.

Arilarda, kraliçe arilar en farkli ve güçlü sesleri çikarirlar. Kraliçe arilar özellikle yumurtladigi dönemlerde yüksek tondan sesler çikarirlar. Bunun nedeni, kendine rakip olan diger disi arilari kovanda tespit edip öldürmek ve isçi arilardan yumurtalari korumalari için yardim etmelerini istemeleridir.

Bilim adamlari, arilarin baslarinda bulunan solunum deliklerinin, ayni zamanda ses de çikarabildigini düsünüyorlardi. Fakat California Üniversitesinde, solunum delikleri kapatilarak bu tez çürütüldü. Çünkü delikler kapali oldugu halde, arilar halen vizildamaya devam ediyordu.

 

En son hipotez ise vizildamanin kismen kanatlardaki titresimlerden kaynaklandigi ve gögsün bu sesi biraz güçlendirdigi yönünde. Son olarak unutmadan eklememiz gereken bir sey var ki, bir arinin kanadini koparmak sesin siddetini ve yogunlugunu degistirse de vizildamasini durdurmaz.

 

 Arilar dünyanin en özel varliklarindandir. Onlar hakkinda çok bilgiye sahip degiliz yalniz ürettikleri balin bizlere sayisiz faydasi oldugunu biliyoruz. Belki de onlarin büyülü dünyasina daha çok daldikça onlara olan hayranligimiz daha da çok artacak.