tumu
Bermuda Şeytan Üçgeni
Bilim & Teknoloji
  
Tarih
  

Bermuda Şeytan Üçgeni

Bermuda Seytan Üçgeni, Atlantik Okyanusunda çok sayida uçak ve geminin kayboldugu, eskiden manyetik oldugu sanilan fakat günümüzde bir dogalgaz kaynagina ev sahipligi yaptigi düsünülen alanin oldugu bölgenin adidir. Bu bölge Amerikan sahil koruma örgütünün 7 nolu bölge müdürlügünün 5720 sayili sirküler yazisinda söyle tarif edilmektedir: "Bermuda üçgeni ya da seytan üçgeni diye anilan hayal ürünü yer, Atlantik'te, ABD'nin güneydogu kiyilarinda, açiklanamayan gemi, tekne ve uçak kayiplarinin çok yüksek oranda yer aldigi bir alandir. Bu üçgenin köselerinde Bermuda, Florida'daki Miami, vePuerto Rico'daki San Juan oldugu kabul edilmektedir. 

Kimsenin açiklama getiremedigi bu esrarengiz fenomen, içinde bilim adamlarinin da bulundugu pek çok insan tarafindan "dogaüstü bir takim güçlerin yaptirimi" olarak algilandi ve öyle lanse edildi. Bu açiklamalar arasinda kayip kita Atlantis'in orada bulunup (bu düsünceyle paralel olarak Atlas Okyanusu ismini almistir.) Kayip Kita'nin hiçbir zaman anlasilamayan teknolojik ve manyetik kayip aygitlarindan birinin etkisinden veya o bölgenin defalarca Dünya disi varliklarin ziyaretlerinde orada yarattiklari manyetik alanin bir etkisi oldugu, hatta Kristof Kolomb'un bile tuttugu günlüklerde, o bölgede gökyüzünde uçan tanimlanamaz cisimlerden bahsedildigi iddia edilmistir. Bu esrarengiz üçgen ile ilgili olarak yapilan son iddia ise uzun yillardir devam eden arastirmalarin birkaç yil önce bir sonuç verdiginin iddia edilmesi ile ortaya çikti . Bu son iddiaya göre tüm bu gizemli olaylar aslinda basit bir dogal gaz cilvesi idi. 

 

Yer altindan fiskiran dogal gazlar, sadece yüksek kara parçalarindan degil, deniz ve okyanus tabanlarindan da çikarlar. Çünkü deniz tabanlari da üstü suyla kaplanmis alçak kara parcalaridir. Ancak, okyanuslarin derinliklerindeki bölgelerden çikmak isteyen dogal gazlar, oradaki çok düsük isinin da etkisiyle kati hâle dönüsürler ve "hidrat" denilen beyaz ve tebesirimsi bir madde hâline gelirler. Çok derinlere dalabilen robot kameralarinin bu bölgedeki karbeyaz okyanus tabanini ve bazi gemi enkazlarini resimlemesinden sonra konuya su bilimsel açiklama getirilmistir: Bu bölge, Gulf Stream denilen sicak su akintisinin da geçtigi yerdir. Tabanin bazen isinmasi yüzünden, bu "tebesir gazlar" erir ve sudan hafif olduklari için yüzeye dogru yükselirler. O anda, tabandan yüzeye kadar suyun yogunlugu azalir . O sirada oradan geçen ne varsa, derin bir kuyuya düser gibi hizla okyanusun dibini boylar. Çünkü, yogunlugu düsen su, gemileri tasiyacak kaldirma kuvvetini olusturamaz. Gazin yükselmesi sona erince yogunluk tekrar eski haline döner ve geride hiçbir iz kalmadan kocaman gemiler kilometrelerce derine gömülmüs olurlar. 

 

Uçaklarin düserek kaybolmasi ise yine ayni sebeptendir. Yüzeye çikan dogal gazlar, havadan da hafif olduklari için yükselmeye devam ederler. Bu kez yogunluk azalmasi, bölgenin üzerindeki atmosferde olusur. Oradan tesadüfen geçen bir uçak hemen irtifa kaybeder ve motorlari durur. Çünkü, motorlardaki benzinin yanmasi için oksijene ihtiyaç vardir ve düsük yogunluklu havanin içindeki oksijen miktari motorlarin çalismasi için yeterli degildir. Böylece uçak da, hizla okyanus tabanina dogru inise geçer.