Bilgisayar
Elektronik
Disket (Floppy disk)
Disket, (Floppy disk) bilgisayardaki bilgiyi tasimak için kullanilan, üzerine demir oksit kaplanmis bir plastik diskin yine plastik bir kap içerisine yerlestirilmesiyle olusturulmus manyetik veri saklama ortami.
Plastik diskin esnek olmasi nedeniyle Ingilizcede floppy adi verilir. Türkçede flopi disk ya da disket olarak okunur. Genellikle küçük boyutlardaki program ya da verilerin saklanmasi ve bir bilgisayardan digerine aktarilmasi için bilgisayarlarin okuyucu gözüne yerlestirilerek kullanilan plak biçiminde manyetik özellikli bir araçtir. Disketlerden, bilgisayar kasasi üzerinde bulunan disket sürücü ile bilgi alisverisi yapilir. Bilgiler silinerek disket içindeki manyetik hafiza alani tekrar tekrar kullanilabilir. Disketlerin üzerinde, kullanicilara disketin içindeki veri hakkinda bilgi veren kâgit etiketler de yapistirilabilir. USB Driverlar çiktiktan sonra artik Disketlerin bilgisayarlarda bir önemi kalmamistir.
Tarihçe
Ilk disket, 1960'larin sonunda icat edildi. Ilk zamanlar bir ismi yoktu. Ilk disketin çapi 8 inç (200 mm)'ydi. 1960'larin sonlarinda icat edilsede disket ancak 1971 yilinda ticari olarak kullanilabilir hale geldi. Ilk ticari disketi IBM firmasi gelistirdi. Daha sonralari Memorex, Shugart Associates ve Burroughs Corporation gibi sirketler disket üreticisi halini aldi. Disket terimi 1970 yilinda konusulmaya baslandi. 1980'lerde disketlere bir takim yenilikler getirildi. Bir disket en fazla 5 inç inceligine gelmisti. O zamana kadar orijinal disketler 8 inç boyutundalardi ve çok büyüklerdi. 1990'li yillara gelindiginde ise artik disketler 2 inç küçülüp 3 inç olmuslardi. Ve disketler ilk o zamanlar plastik malzemelerden üretilmeye baslandi.
Türleri
Disketler, farkli ebat ve hacimlere sahiptirler. Bir disketin fiziksel büyüklügü bir kenarinin inç olarak uzunluguyla anilir. Günümüz piyasasinda kullanimi en yaygin olan disket türü 3,5 inçlik (3.5") diskettir. Geçmiste 5,25 inçlik ve 8 inçlik olanlari da kullanilmistir.
Disketler veri saklama kapasitesine göre de siniflara ayrilir. Disketin kapasitesi sag üst kösesinde yazan DD ve HD harflerinden anlasilir. DD (Double Density) disketler 720 KB, HD (Hight Density) disketler 1,44 MB'lik veri saklama kapasitesine sahiptir.
Kisisel bilgisayarlarda kullanilmakta olan disket türleri asagidaki tabloda verilmistir.