tumu
Dünyadaki insan ırkıları
Bilim & Teknoloji
  

Dünyadaki insan ırkıları

Dünyanin farkli bölgelerinde yasayan, çok sayida insan irki bulunuyor. Irklarin birbirinden ayrilmasinda ve tanimlanmasinda, çesitli gen sistemleri ve morfolojik özellikler kullaniliyor. Carleton Coon’a göre, insanlar iskelet yapisina göre 5 temel irka ayriliyor. Tüm diger irklarin da, bu irklarin birbiriyle melezlesmesinden ortaya çiktigi kabul ediliyor.

1. Kafkas irki (Caucasoid): Kafkasya, Akdeniz, Kuzey ve Dogu Avrupa, Kuzey Afrika, Anadolu ve Hindistan bölgesini kapsiyor. Karakteristik özellikler arasinda düz yüz, yüksek alin, ince dudaklar, dar ve öne çikik burun, dalgali saç, yüz ve vücutta yüksek kil orani, beyaz-kahverengi arasi cilt rengi sayiliyor.

 

2. Mogol irki (Mongoloid): Çin, Japon, Eskimo, Ainu ve Amerika yerlilerini (kizilderilileri) kapsiyor. Karakteristik özellikler arasinda sari deri rengi, yüz ve vücut killarinda seyreklik, yuvarlak yüz, çikik çene kemikleri, az gelismis kas kemerleri, basik burun ve yüz, kisik gözler, siskin göz kapaklari, düz siyah saçlar sayiliyor. Bir diger belirgin özellik, erkek ve kadinlarin dis görünüslerinin, diger irklara kiyasla daha fazla birbirine benzemesi.

 

3. Kongo irki (Congoid): Zencileri ve Afrika pigmelerini (kisa boylu irklari) kapsiyor. Karakteristik özellikleri çok koyu deri rengi, kivircik saçlar, seyrek killilik, dar bir bas, ileriye çikik üst çene, genis burun, kalin dudaklar, az gelismis çene ve dar kalça kemeri.

 

4. Capoid irk: Congoidler disindaki Afrika irklarini kapsiyor. Çok uzun boy, kahverengi-siyah arasi deri rengi ve özellikle kadinlarin kalçalarinda yüksek oranda yag toplanmasiyla karakterizeler. Bu irkin en tipik örnegi de Busmanlar.

 

5. Avustralya irki (Australoid): Avustralya basta olmak çevre adalarda yasayan irklari kapsiyor. Çok farkli cografyalarda yasamalari nedeniyle ortak özelliklerini saymak diger irklara göre daha zor. Ancak, açik deri rengi ve genis burun, en temel tanimlayici özellikleri.