tumu
Ferrari'nin kuruluş süreci
Arabalar & Taşıtlar
  

Ferrari'nin kuruluş süreci

Ferrari, lüks spor otomobilleri üreten Italyan otomobil markasidir. 1929 yilinda Alfa Romeo'nun yaris takimi olarak kurulmus, 1946 yilinda otomobiller üretimine baslamistir. Merkezi; Italya'nin Modena sehrinin yakinindaki Maranello'dadir.

Ferrari'nin hikâyesi, Enzo Ferrari'nin yasam hikâyesi olarak kabul edilir. Ferrari üzerine yayinlanan hemen hemen tüm belgeseller ve tanitimlar da; Enzo Ferrari'nin yasam hikâyesi anlatilir.


Ferrari'nin kurulus süreci 
Enzo Ferrari, Modena sehrinde 1898 yilinda dünyaya geldi. I. Dünya Savasi'nda babasini ve kardeslerini kaybettikten sonra yalniz bir yasamla 1916 yilinda, henüz 18 yasindayken bulusur. Yarisçilik kariyeri de bu dönemlerde baslar.1920 yilinda, Alfa Romeo'nun yaris pilotlarindan biri olur; ismi de bu dönemde bir efsane misali kulaktan kulaga yayilir. Onun da öncülügünde Alfa Romeo araba yarisçiliginin bir numarali ismi oldu. Enzo Ferrari'nin hiz tutkusu, daha önce hiç kimsenin ulasamadigi hizlarda virajlari dönebilme kabiliyeti yani sira; arabasinin ergonomisinden, motor aksamina her seyiyle ilgilenmesi, onu araba yarislari tarihinin ölümsüzleri arasina sokar.

1929 yilinda Scuderia Ferrari'yi Alfa Romeo'nun yaris takimi olarak kurar. 1932 yilina kadar Enzo Ferrari yarismaya devam etti; ancak oglu Dino Ferrari'nin dogumuyla yarislardan ayrilarak, otomobil fabrikasinin islerine geçer. Lakin bu dönemde, araba motorlarinin güçsüzlügü; hafif spor arabalarin gelismesi üzerine çalismalara basladi.Kontrolündeki yaris takimi katildigi tüm yarislari kazandi; sadece 1935 yilinda Mercedes'e geçilir. 1935 yilinda Mercedes'in bu yarisi kazanmasinda Castrol'un deterjan bazli motor temizleyicisi büyük rol oynar. Bu motor temizleyicisi, Mercedes'in motorunu Alfa Romeo'dan daha üstün performansli ve istikrarli kilar. Ertesi yil, Castrol ürünlerini Alfa Romeo da kullanmaya baslar; günümüzde de halen Castrol motor bakimi ürünleri sunmaktadir.

Enzo Ferrari'nin yaris otomobillerini yaratma becerisi; onu Alfa Romeo'nun sportif direktörü yapar. Ancak; Enzo Ferrari'nin detaylarina bakmadan imzaladigi direktörlük kontratinda, ayrilmasi durumunda 4 yil baska bir yaris takiminda çalisamayacagi ve tasarim yapmasinin yasak oldugu kurali vardi. Böylece kendi yarattigi o güne kadar esi benzeri görülmemis otomobil ergonomisini gelistirmesine de izin verilmez.

Direktörlükten ayrilmasiyla; Auto-Avio Costruzioni'yi kurdu. Bu sirket bazi yaris takimlarina parçalar satar. Dogdugu sehir Modena'da, küçük bir araba üretimi atolyesi kurdu; ve burada sadece kendisinin kullanmasi için bir araba yapmaya çalisir. 

Ancak, II. Dünya Savasi'nin baslamasiyla Italya zor günler geçirmektedir. Modena'nin bombalanmasiyla, tasarimina yeni basladigi arabayi da bitiremeden Maranello'ya tasinmak zorunda kalir. Yillar sonra Ferrari Modena 360; Enzo Ferrari'nin kütüphanesinde kalan basit bir ön tasarimini baz alarak Pininfarina tarafindan yapilacaktir.