tumu
Göz Seyirmesi
Sağlık
  

Göz Seyirmesi

Göz kapagi seyirmesi; zaman zaman alt ya da üst göz kapaginin elde olmadan kontrol disi titresmesi olarak tanimlanan ve genellikle sadece birkaç saniye süren rahatsiz edici bir durumdur. Hastalarimiz bu durumda gözlerinde bir rahatsizlik olup olmadigini merak edebiliyor. Genellikle endise edecek bir sey yoktur çünkü seyirme çogunlukla önemsiz bir rahatsizliktir. 

 Göz seyirmesinin en önemli 3 nedeni:

Yorgunluk-Uykusuzluk

Stres ve anksiyete bozukluklari

Kafeindir 

Bilgisayar kullanimi ve parlak isiklar da göz seyirmesi için tetikleyici olabilir. Hastalarimizin uyku ve dinlenme saatlerine dikkat etmesi, stresli yasamdan uzak durmasi, bilgisayar kullanimini azaltmasi, evlerinde yumusak ve parlak olmayan aydinlatmalar kullanmalari ve çay-kahve tüketimini minimale indirmeleri bu sikayetlerinin ortadan kalkmasinda yardimci olabilir. Ayrica geceleri göz kapagina su bazli nemlendiriciler ile göz kapagi cildinden yüz kemigine dogru çok hafif bastirarak masaj yapmalari da faydali olabilir.

 

Çogu seyirmelere neyin sebep oldugunu hiç kimse tam olarak bilmiyor ; fakat birçok insan bunlarin stres ve zihinsel baglantili oldugunu belirtmekte. Birçok kisi bunlari tedirgin edici buldugu için endise eder. Bazilari ise daha ciddi bir sorunun isareti olmasindan korkar. Bazi kimselerde göz kapaklari nadir görülen bir rahatsizlik olan esansiyel blefarospazm(nedeni açiklanamayan göz kapagi kasilmasi) nedeniyle kendiliginden kapanir.

 

Hastalik Habercisi Olabilir

Göz seyirmeleri çok ender olarak ciddi hastalik belirtisidir. Ciddi yüz tikleri, yüz kaslarindaki spazmlar ve multiple sklerozis (MS hastaligi) göz kapaklarini da etkileyebilir ; fakat bu hastaliklarin belirtileri , göz doktorunuzun normal göz seyirmesiyle karistirmayacagi kadar farklidir. Eger göz seyirmeniz size önerilen yöntemler ile geçmiyor ise nöroloji tarafindan degerlendirilmesi gerekmektedir. Bu muayene sonrasinda hastaya nöroloji tarafindan MR , tomografi gibi ileri tetkikler de önerilebilir. Göz seyirmeleri çogu zaman zararsizdir. Belirttigimiz gibi göz kapagina hafif masaj yapmayi deneyin. Çogu hastamiz bunun seyirmeyi belirgin sekilde rahatlattigini fark eder.