tumu
 İnsanlar hafızlarını kaybettiklerinde neden yürümeyi ya da konuşmayı unutmuyorlar?
Bilim & Teknoloji
  
Sağlık
  

İnsanlar hafızlarını kaybettiklerinde neden yürümeyi ya da konuşmayı unutmuyorlar?

Halk arasinda kullanilan ismiyle hafiza kaybi, beynin rahatsizliga ugramasi durumudur. Tipta ise amnezi olarak bilinmektedir. Hafiza kaybinin birçok çesidi vardir. Kisa süreli hafiza kayiplari, uzun süreli hafiza kayiplari ve olusum sebeplerine göre çesitlilik gösterir. Bunun disinda kisi, kaybin çesidine göre anilari, hayatindaki insanlari, bir konu hakkindaki bilgilerini vs. unutmaktadir. Kafaya alinan sert bir darbe sonucu veya yasanan duygusal travma sonucu ortaya çikan hafiza kayiplari mevcuttur.      

Beyinde olusan bu bozukluk ve rahatsizlik sadece animsamaya zarar vermekle birlikte bazi zamanlarda beynin konusma yetisine gönderdigi sinyali de etkilemektedir. Konusma kabiliyetinin tamamen kaybolmasi çok az görülen bir sonuçtur. Fakat bozukluklar, kelimeleri tam vurgulayamamak ya da kekeleyerek söylemek hafiza kayiplarinda az da olsa görülmektedir.

       Konusmanin yani sira hafiza kaybi yasayan insanlar yürümeyi unutmazlar. Bu yaridan fazla çogunlugu bu yönde etkilemektedir. Sebebiyse bilimsel olarak açiklayacak olursak; hafiza beynin dis yüzeyindeki hücrelerde yani beyin korteksinde korunmaktadir. Yürüme kabiliyetiyse beynin alt merkezlerinde olan ‘’ekstarpiramidal sistem’’ tarafindan yönetilir. Bu nedenle üst merkezleri ve hafizayi etkileyen hadiseler yürümeyi etkilemeyebilir.

      Bu durumda hafiza, kisiyi daha çok düsünsel yönden yönetiyor denilebilir. Kaybi durumundaysa otomatik olarak düsünsel zeka hasar görmektedir. Bazi istisnai durumlar disinda hafiza kaybi kisinin yürüyüsünü ve konusmasini azimsanacak sekilde etkiler.