tumu
Kuslarin Yumurtlamasi Ne Zaman Olur?
Bilim & Teknoloji
  
Hayvanlar & Evcil Hayvanlar
  

Kuslarin Yumurtlamasi Ne Zaman Olur?

Kuslar genel olarak sabah yumurtlarlar diye bilinir. Kus türlerinin büyük bir çogunlugu yumurtlama islemini sabaha karsi ya da sabahin erken saatlerinde yaparlar.

 

Bunun nedeni ise kuslarin genelinin geceleri çok fazla hareket etmemesi, aktif olmamasi, günün geç saatlerinde beslenmeleridir. Bu hareketsizlik gece kabuk olusumunda önemli bir rol oynar ve sabahin erken saatlerinde yumurtlama meydana gelir. Ancak bu durum geceleri hareketsiz kalan ya da gece beslenen kus türleri için geçerlidir. Bütün kuslar sabah yumurtlar demek yanlis olur.

 

Çünkü geceleri aktif ve hareketli olup gündüzleri pasif olan kus türleri de vardir. Onlar da gün içerisinde, öglen ya da günün daha geç bir saatinde yumurtlama yaparlar. Yumurta kabugu hareketsizlik zamaninda gelisir ve kalinlasir. Iste bu yüzden yumurtanin olusabilmesi için aktif olmamak önemlidir. Pasif oldugu an günün hangi zamanina denk geliyorsa yumurtanin geliserek disari çikmasi yani yumurtlamanin gerçeklesmesi de ondan birkaç saat sonrasina denk gelir.

 

                Kuslarda yumurtlama olayi, onlarin yasam sartlarina ve beslenme imkanlarina göre gün içerisinde degisiklik gösterir. Sabahin erken saatlerinde besleniyorsa günün geç saatlerinde, geceye dogru besleniyorsa sabahin erken saatlerinde yumurtlama yaparlar. Istisnalar kaideyi bozmaz derler. Bu yüzden bilinen en genel yargi kuslarin sabah yumurtladigidir. Kuluçka dolana kadar yumurtlama islemini gerçeklestirirler ve sonra da kuluçkaya yatarlar.