tumu
Sol el hakkında varsayımlar
Sağlık
  
İlgi Alanları
  

Sol el hakkında varsayımlar

Sol elini kullanan kisilerin daha zeki olduklarina dair bugüne degin pek çok sey yazilip çizildi. Bilim dünyasindaki tartismalarda konuyla ilgili iki güçlü varsayimdan ilki "bilissel kalabalik kurami". Biliyoruz ki beynin sol yarim küresi dil ve sözel becerilerde baskinken, sag yarim küresi daha çok matematiksel ve uzamsal (mekânsal) becerilerde söz sahibi. Sol el hareketlerini beynin sag küresinin, sag el hareketlerini ise sol küresinin yönettigini düsünecek olursak bilissel kalabalik kurami solaklarin uzamsal ve matematiksel becerilerde daha düsük performans göstermelerini öngörüyor.

Çünkü bu yetenekleri kontrol eden sag yarim küre ayni zamanda sol el hareketlerinin de yönetildigi merkez. Yani etkinligi ikiye bölünmüs oluyor. Oysa sag elini kullananlarin el hareketlerini sol yarim küre yönetiyor ve sag yarim kürenin özellestigi matematiksel yeteneklerde daha basarili oluyorlar. Ikinci varsayimsa her iki elini de kullanabilenlerin matematiksel becerilerinin daha yüksek oldugunu, çünkü matematigin sol (dilsel) ve sag (mekânsal) yarim küreler arasindaki etkilesimi gerektirdigini söylüyor.

 

Her iki eli kullanabilme becerisininse genelde solaklarda olduguna dikkat çekerek, solaklarin matematiksel becerilerinin daha güçlü oldugunu savunuyor. Arastirmalarin çogu ikinci kurami, yani solaklarin matematiksel becerilerde daha basarili olduklarini desteklemekte. Ancak yine de konu hakkinda ortaya atilan her bulgu daha fazla arastirmaya gereksinim duyuldugunu vurgulamaya devam ediyor.