tumu
Tırnaklarda beyaz leke
Sağlık
  

Tırnaklarda beyaz leke

Beyaz lekeler, tırnaklar üzerinde zaman zaman oluşmasının kesinlikle patolojik bir rahatsızlıkla ilgisi yoktur. Bu olayın nedeni, tırnağın altında küçük bir hava boşluğunun oluşmasıdır. Bu hava boşluğu zaman içinde büyür ve yukarı doğru çıkar. Daha sonra da kendiliğinden kaybolur. Ancak bu hava boşluğundan kaynaklanan beyaz lekeleri anımsatan mantar oluşumu tamamen farklı bir şeydir. “Lökonik hastalığı” adı verilen bu durum, tipik bir deri mantarı rahatsızlığıdır ve genellikle tırnaklarında mantar olan kişilerle el sıkışması yoluyla geçer. Bu hastalık, ağızdan alınan bazı ilaçlarla tedavi edilir.

 

Tırnak hastalıkları sistemik hastalıklardan ya da travma ve enfeksiyon gibi faktörlerden kaynaklanır. Tırnak yatağı sağlıklı insanlarda, düzenli kan akışı sebebiyle, pembemsi bir renktedir.

Bu yüzden birçok deri ve iç hastalıklarının belirtileri tırnaktan görülebilir. Kanda karbondioksit oranının artması tırnakların morarmasına, devamlı sigara içilmesi tırnakların sararmasına, tırnak kesme ve temizliği sırasında oluşan zedelenmeler, bazı ilâçlar, kimyasal maddeler ve bazı vitamin eksiklikleri de tırnaklarda beyazlaşmaya yol açar. Demir, çinko, kalsiyum, selenyum, folik asit ve B12 vitamini eksiklikleri kırılma, çatlama, kabalaşma ve tabakalaşma gibi tırnak bozukluklarına neden olur. İç organ hastalıkları, romatizmal hastalıkları, kalp, karaciğer ve akciğer hastalıkları da tırnaklarda bozulmalara sebebiyet verebilir.