tumu
Uzun ömrün sırrı iyimserlik
Sağlık
  

Uzun ömrün sırrı iyimserlik

Bardagi bos ya da dolu tarafindan görmenin, sadece kisinin hayata bakisini degil, uzun ve saglikli bir yasam sürmesini de etkiledigi belirlendi. ABD’de Pittsburg Üniversitesi tarafindan yürütülen ve internette yayimlanan arastirma, iyimser yapinin yasamin zorluklari ve stresle mücadelede kisiye avantaj saglamasinin yani sira saglikli ve uzun yasamin kapilarini da araladigini ortaya çikardi. 


Kadin Sagligi Girisimi Programi kapsaminda 1994 yilinda baslayan çalismada, 100 bini askin 50 yas ve üzerindeki kadinla görüsülerek, bu kisilerin karakter özellikleri tespit edildi ve saglik durumlari takibe alindi. Çalismada, kötümserlerin kalp krizinden ölme riskleri, "hayata daha pembe gözlükle bakanlara" oranla yüzde 30, kansere yakalanma riskleri yüzde 23 daha fazla. Uzmanlar, benzer durumun yüksek tansiyon ve seker hastaliklari için de söz konusu oldugunu belirtiyor. 


Sigara kullanimiyla kötümserlik arasinda da iliski olduguna isaret edilen arastirmayi ekip adina kaleme alan Pittsburg Üniversitesi Tip Fakültesi’nde görevli Doç. Dr. Hilary Trindle, su ifadeleri kullandi: "Egitim düzeyi, gelir düzeyi, yasam aliskanliklariniz farkli olsun, fiziksel olarak aktif olup olmayisiniz, içki ya da sigara kullanip kullanmadiginizdan bagimsiz olarak, her durumda iyimser yapidakilerin daha düsük riske sahip olduklarini gördük. Bu iliskinin, tüm diger faktörlerden bagimsiz olmasi, arastirmayi yapan bizleri de sasirtti." Uzmanlara göre, "çok az sayida insanin sansli sekilde iyimser olarak dogmasina karsin", genelde iyimserlik, kötümser yapida olanlar için bile, biraz gayret göstererek ögrenilebiliyor.  Stres, karamsarlik içinde bulunan kisilerin vücut dengelerinin bozuldugunu, bu durumun da çesitli hastaliklara davetiye çikardigini kaydetti.