tumu
Yemekten Sonra İlk Yarım Saat Yapılmaması Gereken 11 Şey
Sağlık
  
Yiyecek & İçecek
  

Yemekten Sonra İlk Yarım Saat Yapılmaması Gereken 11 Şey

Yemekten Sonra Ilk Yarim Saat çok önemlidir. Bu saate  saglik açisindan Yapilmamasi Gereken 11 Sey

1.SIGARA IÇMEYIN: sigara içmek mide hareketleri ve kan dolasimini hizlandirirken, kilcal damarlar ise genisler. Bu da sigara içindeki toksinlerin vücuda yayilmasini hizlandirir. Yemekten sonra içilen sigaranin vücutta yarattigi tahribat, normal içilen zamankinden 10 kat fazladir.


2.ÇAY IÇMEYIN: Türk ailelerinin vazgeçilmez keyfi olan çay tüketiminin de yemekten sonra hemen yapilmasi saglik açisindan faydali görünmüyor. Çay tükettigimiz gidalardan aldigimiz proteinleri geç sindirmemizi ve alinan vitaminlerden tam olarak faydalanilamamasina neden oluyor. Sayet yedigimiz besin demir içeren bir besinse, demir mineralinin vücut tarafindan kullanimini sinirliyor. Yemekten sonra içilen çay demir eksikligi, kansizliga ve protein yetersizligine neden oluyor.

3.BANYO YAPMAYIN: Banyo yapmak kan akisini, el ve ayaklara dogru çogaltirken, mide etrafinda kan akisini azaltiyor. Bu da sindirim sistemi açisindan zararlidir.

4.KEMER GEVSETMEYIN: kemer gevsetmek, bagirsak dügümlenmesine neden oluyor

5.TATLI YEMEYIN: Tatlilarda bulunan seker, kolayca yaga dönüsür ve sismanlamaya neden olur. Seker ayrica, pankreasin salgilama islevini zayiflatarak, seker hastaliginin meydana gelmesini hizlandirir.

6.AGIR SPOR YAPMAYIN: Yemekten sonra mide hacmi büyür, agir hareketler ise mide sarkmasina neden olur.

7.KITAP OKUMAYIN: Kitap okumak kanin beyne yönelmesinden dolayi, mide ve bagirsaklardaki kan miktarinin azalmasina neden olur ve mide suyunun salgilanmasi üzerinde olumsuz etki yaratir ve sindirimi olumsuz etkiler. Bu durumun uzun süre devam etmesi, gaz ve mide agrisina yol açar.

8.MEYVE YEMEGIN: Yemegin üstüne yenilen meyve midenizin hava ile dolmasina neden olur.

9.YÜRÜYÜS YAPMAYIN: Yemegin hemen ardindan yapilan yürüyüs, besin ögelerinin sindirilememesine, yani yedigimiz yemegin bir faydasi olmamasina neden oluyor.

10.UYUMAYIN: Yemegin ardindan hemen uyunmasi, sindirim sisteminin yeterince çalismamasina ve bagirsak iltihaplanmalarina ve mide rahatsizliklarina neden olur.

11.FAZLA SU IÇMEYIN: fazla su içmek mide basincini arttirarak, besinlerin sindirilmeden küçük bagirsaklara geçmesine neden oluyor. Ayrica mide asidinin anti- bakteriyel özelligini de yok ederek mide ve bagirsak hastaliklarina yol açiyor.