tumu
Yumurtaların renklerinin önemi varmıdır.
Hayvanlar & Evcil Hayvanlar
  

Yumurtaların renklerinin önemi varmıdır.

Beyaz ve Kahverengi  yumurta arasindaki tek fark kabugunun rengidir. Duyduklarinizin aksine birinin digerinden daha dogal oldugu veya daha doga dostu oldugu gibi, biri digerinden daha saglikli degildir, Besin kalitesi açisindan, lezzet veya pisirme karakteristigi açisindan herhangi bir fark yoktur.
Kabugun rengi sadece disi tavugun soyunu yansitmaktadir. Genel olarak ama her zaman degildir, beyaz tüylü ve beyaz kulakmemeli disi tavuklar beyaz ve koyu renk tüylü ve kirmizi kulakmemeli disi tavuklar kahverengi yumurtlarlar. Tüm yumurtalarin sadece beyaz ve kahverengi olmadiklarini ögrenmek sasirticidir.

Örnek olarak bazi ender disi tavuklar, Araucana ve Ameraucana, mavi ve mavi-yesil yumurta verirler. 
Kahverengi ve beyaz yumurta arasinda tek fark vardir ki bunu markette fark etmissinizdir. Kahverengi yumurtlayan disi tavuk soyu, Rhode Island Red gibi yumurtalari daha büyük olur ve beyaza göre beslenme maliyetleri daha fazla olur. Bu nedenle kahverengi yumurtalar beyaza göre biraz daha pahali olur.


Besin degeri ve tazeligi hakkinda yumurtayi kirdiktan sonra daha fazla fikir sahibi olabilirsiniz. Taze yumurtalarda yapiskan ipliksi siviyi(called chalazae) daha beyaz göreceksiniz. Yumurtanin sarisi tavugun beslenme biçimini göstermektedir. Eger bugday ve arpayla beslendiyse, yumurtanin sarisi daha açik renklidir. Sari misir ve baklagiller ile beslendiyse orta sari renkli yumurta sarisi olur.