tumu
13 sayısının kötü kaderi
Felsefe & İnanç
  
İlgi Alanları
  

13 sayısının kötü kaderi

Genel olarak bu inancin, Hz. Isa'nin meshur son yemegindeki havarilerin sayisindan kaynaklandigi sanilsa da, kökü çok daha eskilere mitolojik tanrilarin yasadigina inanilan çaglara, Iskandinavya topraklarina kadar gider. O zamanlarda isik ve güzellik tanrisi Balder bir ziyafet verir. Balder Vikking'lerin meshur tanrisi Odin ile Frigga'nin ogullari olup, ay kraliçesi Nanna'nin da esidir. Bu ziyafete 12 kisi davetli iken, yalanlarin ve hilelerin tanrisi Loki, davetli olmadigi halde, zorla 13. kisi olarak katilmak ister. Ancak bu arada çikan tartismada, Loki diger tanrilar tarafindan da çok sevilen Balder'i öldürür.


Bu mitolojik hikaye ve inanis Iskandinavya'dan Avrupa'nin güneyine kadar yayilir. Hiristiyan din adamlari bu halk masalini kullanirlar ve Hz. Isa'nin son yemegine uygularlar. Hiristiyan versiyonunda Balder'in yerini Hz. Isa, Loki'nin yerini de hain Judas alir. Bu yemekten sonra 24 saat içinde de Hz. Isa çarmiha gerilerek öldürülür. Bu nedenle Hiristiyanlarda aksam yemeginde 13 kisi bir araya gelirse bunlardan birinin basina bir felaket gelecegine inanilir. Bu inanislara göre 13 sayisi ugursuzdur ama ayin cumaya rastlayan 13. günü hepten ugursuzdur. Ancak böyle bir günde dogmussaniz tam tersi, yani 13 sizin ugurlu gününüzdür. 


Cuma gününün ugursuz sayilmasina Havva anamizin Adem babamiza elmayi cuma günü yedirtip cennetten kovulmasina sebep olmasi, Hz. Nuh zamanindaki büyük selin cuma günü olmasi, Hz. Isa'nin cuma günü çarmiha gerilmesi gibi olaylardan biri veya hepsi neden olmus olabilir. Müslümanlar ise Hz. Adem'in cuma günü yaratildigina inandiklarindan bu güne diger günlerden daha çok deger verirler. 


13 sayisinin ugursuz olduguna iliskin inanç dünyada o kadar yaygindir ki, yasami birçok yönde ciddi olarak etkilemektedir. Bazi ülkelerde evlerin kapilarina 13 numarasi verilmez, uçaklarda 13. koltuk sirasi yoktur, apartmanlarda, otellerde 13. kat ya 12A'dir ya da 14'tür. 13 numarali oda yoktur. Olsa bile insanlar o odada kalmak istemezler. Hatta ayin 13'ünde ise gelmeme, uçak ve tren rezervasyonlarinin iptali, alisverisin düsmesi ve benzeri davranislarin ABD'ye günde milyonlarca dolara mal oldugu söylenmektedir. Bu inanç bir fobi yani bir çesit korku hastaligi olarak kabul edilmis olup adi 'triskaidekaphobia'dir.
13 sayisinin ugursuzluguna duyulan inancin kökeninde bir yil içinde ayin 13 kez dolunay olarak gözükmesinin yattigini söyleyenler de vardir.