tumu
Arı sütü nedir ?
Hayvanlar & Evcil Hayvanlar
  

Arı sütü nedir ?

Ari sütü, 5-15 günlük isçi arilarin yutak üstü salgi bezlerinden salgiladiklari bir maddedir. Jel halinde akici kivamda, kremsi-beyaz renktedir. Tadi eksi ve kokusu keskin fenolik yapidadir. Yogunlugu 1.1 g/cm³ olup kismen suda çözünebilmektedir. Memeli hayvanlarin memesinde olusan süt ile ilgisi olmadigi halde yavru beslenmesinde kullanilmasi ve süte benzeyen görünümü sebebiyle Türkçe'de süt olarak adlandirilmakta diger dillerde ise kraliyete ait jel (Ing: Royal jelly) olarak adlandirilmaktadir.


Ari sütü ana arinin besini olup, besin degeri oldukça yüksektir. Ana ari ve isçi arilar yumurtadan çiktiklarinda ayni genetik yapiya sahip olmalarina ragmen, larva döneminde farkli oranda ve sürede ari sütüyle beslenmeleri yapilarinin farklilasmasina neden olmaktadir. Sadece 6 günlük bu farkli beslenme sonucunda ana ari hastaliklara direnç kazanmakta, günde kendi agirliginin iki kati kadar (1500-3000) yumurta üretebilmekte ve 6 yil kadar yasamaktadir. Diger isçi arilar ise kolay hastalanirlar, disi olduklari halde yumurta birakamazlar ve sadece 2 ay yasarlar. Iki birey arasindaki bu derece farklilasma sadece ari sütü ile beslenmelerinden kaynaklanmaktadir.


Ari sütü; yaklasik %66 su, %14.5 karbonhidrat, %4.5 lipid, %13 aminoasit, B grubu vitaminlerinin tümüne ek olarak A, D, C, E vitaminleri, biyolojik aktif maddeler, önemli bazi mineral maddeler ve bir miktar da tespit edilemeyen maddeler içerir. Ayrica 10 temel amino asitten (esansiyel) sekizini de (metionin, lösin, lizin, valin, fenil-alanin, treonin, triptofan, izolösin) dogal hormon ve enzimleriyleiçermektedir. Metabolizma için çok önemli olan panteik asit (pantheic acid), asetilkolin (acetylcholine), protein, bagisiklik sistemini güçlendiren bir yag asidi olan 10-HDA (10-Hydroxy-2 Decanoic Acid),sepanin asit (sepanine acid), hastaliklarin iyilesme döneminden sonra sindirimi düzenlemek ve istahi açmak için çok ideal olan oleik asit (oleic acid) içerir.