tumu
Badminton oyunu
Spor
  

Badminton oyunu

Tüytop ya da badminton, raket ve bir tür tüylü topla oynanan tenis benzeri bir oyundur.Kaz tüyünden yapilma bir top ve raketle oynanan bir oyun olan Badminton, topun file üzerinden rakip alana atilmasi ve geri dönmesini saglamak amacina dayanan bir spor dalidir.


Badminton, kolayca ögrenilebilen, erkek ve kadin, 7 yasindan 77 yasina kadar bütün yas grubunda insanlarin yapabildigi ender spor dallarindan biridir. Tenis oyunlari gurubundan olmasi nedeniyle rakipler arasinda bir net(file) bulunur. Dolayisiyla herkes kendine ayrilan sahada oynar, topu (tüytop) oldukça zararsizdir, böylece yaralanma veya sakatlanma riski en düsük etkinliklerdendir. Her yasta ve her performans düzeyinde oynanir ve zevk verir, kisiyi zorlamaz, asiri yüklenmenin kötü sonuçlari olusmaz. Özellikle ayak hareketleriyle sahayi tutma ve hamleleriyle Türkler'in ata sporu kiliç kullanmaya benzemektedir.


Tarihi

M.Ö. 5. yüzyilda Çinliler, Badminton'un atasi sayilan Ti Jian Zi adi verilen bir oyun oynarlarmis. Yine badmintona benzeyen bir oyun, 19. yüzyil ortalarinda Hindistan'da poona adiyla oynaniyormus. Birçok açidan günümüz badmintonuna benzeyen bu oyunu gören Ingiliz subaylar, 1860 yillarinda bunu ülkelerine getirmisler. Beauford Dükü'nün kizlari bu oyunu ilk defa Badminton Evi'nde oynamislardir. Badminton ismi de bu salondan gelmektedir.


kurallar

 J.L. Baldwin isimli sporcu, bu sporun kurallarini ilk koyan kisidir. 1870'li yillarda Hindistan'dan dönen Ingiliz subaylari, Badminton'u J.L. Baldwin'in koydugu kurallara göre oynamaya baslamislardir. Dört yil gibi kisa sürede Ingiltere'de ilk badminton kulübü kuruldu ve kurallari belirlenen oyun ülke geneline yayildi. Daha sonra, çesitli ülkelere yayilan badminton, 1934'te Uluslararasi Badminton Federasyonu'nun kurulmasi ile yeni bir ivme kazanmistir. 1934'ten beri özellikle Çin ve Endonezya bu oyunda hayli basarili olmaktadirlar.