tumu
En hizli yüzen balik hangisidir
Hayvanlar & Evcil Hayvanlar
  

En hizli yüzen balik hangisidir

 

En hizli yüzen balik hangisidir diye sordugumuzda alacagimiz ilk cevap Istiophorus. sp. türlerinden yelken baligidir. Atlantik ve Pasifik okyanuslarinda görülen bu balik saatte 109 km hiz yapabilmektedir. Ancak bu baligin en hizli yüzen balik özelligini tasimasi en genel yargidir. Deniz altinda yasayan binlerce balik türü vardir. Her birinin özelligi bir digerinden farklidir.

 

Kendi familyasi arasinda yüksek hiza sahip balik türleri de vardir. Örnegin köpekbaligi türlerinin içerisinde en hizli olani dik burun canavar köpekbaligidir. Bu yüzden hepsini ayni özelliklere sahiplermis gibi farz edip yaristirmamak gerekir.

    

       Suyun içerisinde hiz ölçümü yapabilmek oldukça zorlayici bir istir. Çünkü suyun yogunlugu havanin yogunlugundan yüzlerce kat fazladir. Suyun içerisinde yüzmek deniz canlilari için bile oldukça çaba ister. Baliklarin yüzdükleri sular, vücut yapilari, yüzmelerini saglayan organlarin yapisi gibi özellikler yüzme eylemini ve hizi büyük oranda etkiler. Kimi baliklar tuzlu suda yasar, kimileri tatli suda. Çevresel kosullar ayni olmadigindan dolayi aralarinda kiyaslama yaparak hangisinin daha hizli oldugunu belirlemek imkansizdir. Bütün baliklari ayni kosullar altina sokmak da mümkün degildir. Tatli su baligini tuzlu suya sokmak, baliktan agaca tirmanmasini istemek gibi bir sey olur. Ya da tuzlu su baligini tatli suya sokmak. O yüzden kendi türleri arasinda en hizli baligi seçebiliriz, ya da ayni çevresel kosullarda yasayanlar arasindaki en hizli baligi. Gerisi sadece haksizlik olur.