tumu
Erkek Bebeğe Mavi Kıyafet
Felsefe & İnanç
  
Güzellik & Stil
  
Tarih
  

Erkek Bebeğe Mavi Kıyafet

Bebek beklemeye baslanilan andan itibaren bebegin cinsiyeti önem tasir, çünkü yapilacak olan hazirlik cinsiyete baglidir. Kiz ise hemen pembe esyalar, erkek ise mavi esyalar hazirlanir. Peki neden bu renkler? 

            Erkek bebege mavi rengin uygun görülmesinin sebebi ilk olarak eski bir inanisa dayanir. Erkek bebek ailenin devamliligini saglamak için büyük önem tasir ve korunmasi gerekir. Erkek bebege, onu seytani güçlerin ele geçirmesinden korumak için mavi kiyafet giydirilir. Çünkü seytani güçler maviden korkar. Bunun sebebiyle ilgili ise sadece tahminsel bir açiklama yapilabilir. O da, seytani güçlerin atesten yaratilmasi ve mavinin su ya da gökyüzünün rengi olmasidir. Bu yüzden mavi giyen erkek bebege seytani güçler yaklasamaz inanci dogmustur.

            Tabi ki bu bir inançtir. Bebeklerde renk ayrimi 19. yüzyil sonlarina dogru tekstilin gelismesi ile ortaya çikmistir. O zamana kadar kiz ya da erkek fark etmeden bebeklere beyaz kiyafet giydirilmistir. Hem kullanimi ve temizligi kolay, hem de saflik anlamini tasiyan beyaz… Özellikle 20. yüzyil baslarinda ataga geçen tekstil sektöründen sonra bebeklere giydirilecek kiyafetlerin renkleri de uzun bir süre tartisildi.

 

Bilim adamlari kadin ve erkek deneyler üzerinde yaptiklari arastirmalar sonucunda,  erkeklerin mavi rengi, kadinlarin da pembe rengi seçmelerinin biyolojik bir özellik oldugunu belirlediler ve bebeklerin cinsiyet ayriminda da bu renkleri kullandilar.