tumu
Günah Keçisi Sadece Bir Deyim mi?
Felsefe & İnanç
  
Tarih
  

Günah Keçisi Sadece Bir Deyim mi?

Aklimizin bazi tabirleri anlamaya baslamasindan itibaren siklikla duydugumuz bir tabirdir “günah keçisi”.

Sonunun iyi gitmeyecegi bilinen islerin birine yüklenmesi, baskalarinin yaptigi seylerin sonucunu veya cezasini bir baskasinin çekmesi anlaminda kullanilir. Küçükken sokakta oynadigimiz zamanlarda yapilan yaramazliklar söz konusu oldugunda annemizden ya da babamizdan siklikla duydugumuz “günah keçisi sen olma sakin” lafini hayatimizin her alaninda da duymaya ve kullanmaya devam ederiz.

Peki bu tabir sadece bir deyim midir? Bu tabirin nereden geldiginiz biliyor muyuz?


Arastirdigimiz zaman “Günah keçisi” tabiri eski bir Yahudi inanisi olarak çikiyor karsimiza, her ne kadar bu olayin isleyisi Eski Ahit’te anlatilsa da. Yahudilerin inanisina göre yilin belirli bir zamani günahlardan arinma zamaniymis. Bunu bir merasim haline getirmisler. Bu merasimde din adamlari iki keçi seçerlermis. Bu keçiler arasinda kura çekerek, kötü bir ruh olduguna inandiklari Azazel’i sakinlestirmek ve yil boyunca isledikleri günahlardan kurtulmak için keçilerden birine günahlarini yüklediklerini düsünür ve onu çöle birakirlarmis. Diger keçiyi de kurban ederlermis. Çöle birakilan keçi de tasidigini günahlardan ve bu günahlari insanlardan uzaklastirmasindan dolayi zamanla“günah keçisi” olarak anilmaya baslanmis. 


Bizler de genellikle, iyi olmayan bir sonuç tasiyan olaylari ya da durumlari baskalarina yüklemeyi “günah keçisi” seçmek, bu duruma maruz kalan kisiyi de “günah keçisi” olarak adlandiririz.