tumu
Günler İsimlerini Nereden Almışlar
Kültür & Sanat
  
İlgi Alanları
  
Tarih
  

Günler İsimlerini Nereden Almışlar

Haftada bulunan yedi günün isimlerinin nereden gelmis olabileceginiz düsündünüz mü hiç? Günlerin isimleri genel olarak Farsçadan gelmektedir. Cumartesi ve Pazartesi Türkçeden, Sali günü Ibraniceden, Cuma günü de Arapçadan gelir.

 

Pazar günü; Farsçada yemek satis yeri anlamina gelen ba ve zar kelimelerinin birlesimi ile meydana gelmis. Tek bir gün kurulan pazar gün olarak isim almis.

Pazartesi günü; Türkçe –ertesi ekini alarak pazarin kuruldugu günden sonraki gün olarak isim almis.

Sali günü; Ibranicede üçüncü anlamina gelen bir kelime olarak pazartesinden sonra gelen günü belirlemek için kullanilmis.

Çarsamba günü; Farsçada dördüncü gün anlamina gelen cehar-senbe kelimelerinin birlesiminden olusmus.

Persembe günü; Farsçada besinci gün anlamina gelen penç-senbe kelimelerinin birlesiminden olusmus.

Cuma günü; Arapçada toplanma anlamina gelen cem kelimesinden türemis.

Cumartesi günü; Türkçe –ertesi ekini alarak toplanma gününden sonraki günü belirlemek için kullanilmis.

 Yedi günden olusan hafta kelimesi de Farsça hefte kelimesinden türeyerek gelmis. Isimler Türkçe yazim kurallarina ve söyleyis biçimlerine uyarlanarak bugünkü halini almislar. Ancak burada dikkati çeken sey Sali gününe üçüncü gün denmesinden itibaren Çarsamba ‘nin dördüncü, Persembe’nin de besinci gün olmasi. Bunun sebebi haftanin günlerinin Tevrat’a göre kullanilmaya baslamasidir. “Tanri dünyayi alti günde yaratip, yedinci gün dinlendi” inanci ile Hristiyanlar da haftayi bu sekilde kabul ettiler. Pazari yedinci gün degil birinci gün olarak aldilar.