tumu
Köprü yapımında kullanılan büyük demir direkler suyun içinde nasıl sabitleniyor?
Bilim & Teknoloji
  

Köprü yapımında kullanılan büyük demir direkler suyun içinde nasıl sabitleniyor?

    Köprünün demir ayaklarinin suyun içinde sabitlenmesi büyük ugraslari sonucu saglanmaktadir. Demir ayaklarin uçlari, deniz içinde suyla topragin bulustugu yerde betondan olusturulan dev kütleler içine oturtturulmaktadir.

      Akarsu veya deniz tabanina oturan köprü ayaklarinin temellerinin yapiminda belirli özel yöntemler kullanilmaktadir. Bunlarin amaci akarsu veya deniz tabanindaki gevsek veya zayif zeminin derinliklerindeki saglam zemine temelleri oturtmaktir.

      Bunun için uygulanan yöntemlerden biri, yüzer halde olan büyük çekiçler kullanarak suyun alt kismindaki zemine saglam alt tabakaya ulasana kadar kaziklar çakmaktir.         

       Yenilerdeyse , borular çakilip bunlarin içinin özel yöntemlerle su altinda betonarme ile doldurulmasi yöntemi uygulanmaktadir. Su altinda köprü ayagi temellerinin yapiminda kullanilan baska bir yöntem de batirilmis betonarme "keson" yöntemidir. "keson" adini verdigimiz betonarmeden yapilmis "sandiklar" su tabanina oturtulup özel araçlar kullanan dalgiç isçilerce su altindaki zemine gömülür. Istenen derinlige ulasana kadar bunlar üst üste eklenebilir sonra içleri betonarme ile doldurularak köprü ayaklari bunlara oturtulur.

       Uygulanan bir ileri teknoloji de, kesonlar su alti kazisiyla saglam zemine oturtulup uçlari su yüzeyinin üstüne çiktiktan sonra bunlara içindeki suyun bosaltilmasiyla birlikte basinçli hava uygulayarak kuru bir iç mekan olusturmak ve bu basinçli ortamda saglik sinirlamalarinin izin verdigi sürece çalisan isçilerle betonarme temelin olusturulmasi yöntemidir.