tumu
Nanenin Ferahlatıcı Etkisi
Sağlık
  
Yiyecek & İçecek
  

Nanenin Ferahlatıcı Etkisi

Nane genel olarak çok kullandigimiz bir bitkidir. Yemeklerde güzel bir tat olusturmasi için kullanmamiz disinda dis macunlarinda, kremlerde, sekerlerde, sakizlarda, tiras köpüklerinde de kullaniriz onu.

Çünkü bize ferahlik veren bir etkisi vardir. Bu yüzden kullanim alanlarini çesitlendiririz.

Örnegin midemiz bulandigi zaman hemen nane limon kaynatiriz midemizi ferahlatmasi için, bogazimiz agridiginda bir naneli seker atariz agzimiza bogazimizi yumusatmasi için, burnumuz tikandiginda naneli burun spreyini daha çok tercih ederiz çünkü ferahlik daha iyi nefes almamizi saglar, naneli dis macunu ile dislerimizi firçaladigimizda kendimizi daha ferah hissederiz, bir yerimiz agridiginda naneli krem süreriz, cigerlerimizi üsüttügümüz zaman vicks diye bildigimiz mentol orani yüksek olan kremi sürer sirtimiza sicak havlu koyariz. Çünkü nanenin yapisi geregi bizi ferahlatan, rahatlatan bir etkisi vardir. Peki bu etki nasil ortaya çikar?

            Nanenin içinde bulunan mentol bir alkol türüdür. Agzimizin içinde ya da derimizin üzerinde isi ile etkilesime geçtigi zaman mentol buharlasir. Önce yakici bir etki olusur, sonra yerini bir ferahlamaya birakir. Yakici etkisi sirasinda, sikilasmis gözenekleri açarak hava almalarini sagladigi için bogazimizin yumusamasini, burundaki hava yollarini açarak rahat nefes almamizi, agriyan bölgemizin agrisinin dinmesini saglar. Mentol orani ne kadar yüksek ise etkisi de o kadar derine iner. Vicks sürdügümüz zaman sirtimiza koydugumuz havlunun sicakliginin etkisi ile cigerlerimizde bir rahatlama hissetmemizin nedeni de budur.