tumu
 İnsanlara Nasıl Nazar Değer
Felsefe & İnanç
  
Tarih
  

İnsanlara Nasıl Nazar Değer

Eski insanlar, ayna kavrami bilinmedigi için, suyun yüzeyinde ya da yansitma yüzeyi olan yerlerde kendi yansimalarini gördükleri zaman korkuya kapilirlarmis. Hatta baska bir insanla konusurlarken onlarin gözlerinde kendi yansimalarini gördüklerinde baslarina kötü bir sey gelecegini düsünürlermis. Göz degmesi dedigimiz nazar degmesi inanci bu sekilde ortaya çikiyor.

Nazar degmesi halk arasinda çok yaygin bir kullanim oluyor. Bakislarla karsidaki insana ruhsal olarak zarar verme anlamina geliyor. Bu inancin Sümerlerden geldigi düsünülüyor. Bazi insanlarin bakislari ile sulari kurutabildigi, ölümlere sebep oldugu inanci daha sonralari da insanlari da kurutabilecegi inancina dönüstügü ileri sürülüyor.


                Sadece bir inanç olarak düsünülse de nazar degmesinin bilimsel bir açiklamasi da bulunuyor. Gözde bulunan foto reseptörler kasilarak pozitif veya negatif dalga isini ortaya çikariyorlar. Bu dalgalar üç seviye de oluyorlar. Genellikle en yaygin görülen ve sadece bir sarsici etkisi olan alfa isini, bir üst seviyede bulunan kirici ve yikici etkisi bulunan beta isini, en tehlikelisi olan ve çok nadir görülen gama isini bu dalgalarin seviyelerini olusturuyorlar.

Gözlerimiz disaridan gelen isigi kirarak içeride bir noktaya odaklayabildigi gibi beyinde olusan elektromanyetik isinlari da canli ya da cansiz varliklara odaklayabiliyor. Nefret, kin, kiskançlik gibi olumsuz duygularla olusan bu manyetik isinlar zarar verici olabiliyorlar. Bu sekilde nazar degmesi dedigimiz olay gerçeklesiyor.