tumu
Plastik Maddeler Neden Zor Çürüyor?
Bilim & Teknoloji
  
İlgi Alanları
  

Plastik Maddeler Neden Zor Çürüyor?

Ülkemizde halen plastik maddelerin yüzde 1’i dönüstürülmekte olup yüzde 99’u yüzlerce yil dogaya terk edilmektedir. 21.yy’da dünyanin birçok ülkesinde oldugu gibi bizim ülkemizde de geri dönüsümün yayginlastirilmasi için çalismalar yapilmaktadir. Yalniz günlük yasamimizda çok büyük miktarda plastik madde kullanilmaktadir. Kullanilan bu maddelerin çogunun bir defa kullanilip atilmasi çevre kirliligini de beraberinde getirmektedir. Plastik maddelerin ise dogada kendiliginden yok olmasi neredeyse imkânsizdir. Plastik maddeler uzun yillarca çürüyememektedir. Peki, bunun nedeni nedir?

Bu olayin üç temel nedeni vardir. Birincisi, plastik maddelerin molekülleri diger kimyasal ürünlerle çok reaksiyona giriyorlar. Örnek olarak verirsek, plastik çöp torbalarinin, siringalarin ve plastik su siselerinin temel maddesi olan polietilen, sadece karbon ve hidrojen zincirinden olusuyor. Bu nedenle de moleküllerinin kimyasal bir reaksiyona girmesi ve bu sekilde biyokimyasal çürümeye ugramasi zordur.

 

Ikinci olarak, plastik maddelerin çok siki olan yapisi diger kimyasal maddelerin ve bakterilerin içeriye girip plastik maddeleri çürütmesine izin vermiyor.

 

Son olarak ise, plastik maddelerin içerdigi flor, diger molekülleri yaklastirmayan ve böylece plastigi dis etkilerden koruyan dogal bir elektron seti olusturuyor.

 

Iste bütün bu nedenler plastik maddelerin dogada zor çürümesine neden olmakta ve çevre kirliligini had safhaya ulastirmaktadir.