tumu
Yaşlılık, Saç Dökülmesi ve Burun Kıllarının Uzaması
Sağlık
  

Yaşlılık, Saç Dökülmesi ve Burun Kıllarının Uzaması

Insanlar gelisim zamanlarinda çesitli nedenlerden dolayi fiziksel olarak degisime ugrarlar. Ancak zaman geçtikçe bu degisimler ters yönde gelisim göstermeye baslarlar. Yerçekiminin etkisi, havadaki sürtünme etkisi derken insanlar yaslanma dedigimiz evreye girmeye baslarlar ve bu evrede farkli gelismeler olur. Kas yapisinin degismesi, derilerde sarkma, saçlarin beyazlamaya baslamasi, hatta dökülmeye baslamasi gibi birçok durum ortaya çikar.

                Erkeklerin saçlari yaslandikça kadinlarin saçlarindan daha çabuk dökülmeye baslar. Çünkü onlardaki saç dökülme olayi erkeklik hormonu olan androjenler ve dihydro testosteron (DHT) hormonu ile ilgilidir. Bu hormonlarin vücut üzerinde birçok etkisi vardir ve bu hormonlarin seviyelerindeki artis ve azalislar da vücudu etkiler. Yaslandikça ortaya çikan saç dökülmeleri de bu hormonlarin seviyelerinin degisimleri ile ortaya çikar. Ancak bu durumda dikkat çekici bir nokta da bulunur. Yaslandikça saçlari dökülmeye baslayan erkeklerin burun killari uzamaya devam eder. Bunun nedeni ise yine ve dihydro testosteron (DHT) hormonuna baglanir. Çünkü bu hormonun vücuttaki islevleri bilindiginden çok daha fazladir ve burundaki killarin dökülmesini engellemenin de bu islevlerden biri oldugu düsünülür. Bu yüzden burundaki killar uzamaya devam ederler.

                Hormonlar vücut olaylarini dengeleme görevi görürler ve seviyelerdeki en ufak degisim bütün vücudu etkileyecek hale gelir. Eger olmasi gereken normal bir durum gerçeklesmiyorsa hemen doktora basvurulmali ve takibe alinmalidir.