tumu
Yüzümüz neden kizarir
Sağlık
  

Yüzümüz neden kizarir

Yüz kizarmasi çogu zaman bizleri zor durumda birakan bir olaydir. En çok utanç duygusu sirasinda ortaya çikan yüz kizarmasi komik duruma düsme, kendimizi yetersiz hissetme ya da basarisiz hissetme gibi duygular ile de kendisini gösterir. Hatta yüzümüzün kizardigini ve çevremizdekilerin de bunu fark ettigimiz zaman yüzümüz daha da kizarir. Peki bu olay nasil meydana gelir?

                Vücudumuza yayilan korkuya karsilik olarak vücut adrenalin üretmeye baslar. Bu da kalbin daha hizli atmasina ve daha hizli bir sekilde kan pompalamasina sebep olur. Damarlarda hizlica dolasan kan kaslara bol oksijen iletir ve vücudumuz sicaklasmaya baslar. Vücut, sicakliga da tepki göstererek kendisini serinletmek için terleme yöntemini kullanir. Ancak adrenalin salgilanmasi durana kadar kan pompalanmasi da devam eder ve bundan en çok kilcal damarlar etkilenir. Yüzümüzde bulunan kilcal damarlar derimize en yakin damarlardir ve onlarin isinmasi yüzümüzün kizarmasina neden olur.

 

                Utanç, komik duruma düsme, yetersizlik ya da basarisizlik gibi konularin haricinde uzun süre yapilan spor ya da egzersiz, alkol tüketimi, sicak içecekler, baharatli ya da aci yiyecekler, sicak suda yapilan dus gibi nedenler de yüz kizarmasina etki eden faktörlerdir. Onlarda da ayni olay gerçekleserek yüz kizarir. Kisacasi yüzün kizarmasinin nedeni salgilanan adrenalin sonucu pompalanan kanin vücutta isi saglamasi ve damarlardan hizli bir sekilde geçmesidir.